Lamaia este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate fructe din intreaga lume, fiind cultivata la scara larga in zonele calde si subtropicale. Ceea ce face lamaia sa fie atat de utilizata este continutul sau bogat de nutrienti. Lamaia este o sursa bogata de vitamina C, vitamina B6 si flavonoide cu multiple beneficii pentru sanatate.
Extras din coaja fructului de lamaie, uleiul esential de lamaie este utilizat atat in cosmetica, cat si in aromaterapie, avand proprietati numeroase pentru sanatate si frumusete. In cosmetica, acest ulei poate fi folosit ca ingredient activ in produsele de ingrijire a pielii pentru luminozitate si tonifiere, iar in aromaterapie este utilizat pentru proprietatile sale tonice si energizante, care ajuta la imbunatatirea concentrarii si a starii de spirit.
Beneficiile uleiului esential de lamaie nu se opresc aici, asadar, iti prezentam in continuare tot ce trebuie sa stii despre modul de obtinere, beneficiile acestuia, proprietatile, dar si cele mai frecvente utilizari ale uleiului esential de lamaie pentru sanatate si frumusete.
Ce este uleiul esential de lamaie si cum se obtine?
Uleiul esential de lamaie este un lichid concentrat extras din coaja de fructului de lamaie proaspata, prin metode de presare la rece. Este un ulei esential popular si extrem de utilizat datorita mirosului sau proaspat, citric si revigorant, avand proprietati multiple pentru sanatate.
Uleiul esential de lamaie contine o varietate de compusi chimici, printre care si limonenul, care ii confera acestuia aroma specifica. Printre alti compusi se numara citralul, cu efecte antimicrobiene si antiinflamatorii, gamma-terpienul si alfa-terpineol. Acesti compusi sunt responsabili de proprietatile terapeutice ale uleiului esential de lamaie.
Pentru a fi pastrate intacte toate proprietatile uleiului esential de lamaie, obtinerea acestuia necesita cativa pasi importanti, si anume:
- Se culeg fructele de lamaie in stare proaspata
- Se indeparteaza cojile
- Cojile separate de fruct se preseaza mecanic pentru a elibera uleiurile esentiale
- Uleiul esential este separat de sucul de lamaie si de alte componente lichide sau impuritati.
Ulei esential de lamaie – caracteristici si proprietati
Din punct de vedere terapeutic, uleiul esential de lamaie contine substante active benefice atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea psihica si digestiva.
In cosmetica, uleiul esential de lamaie este utilizat pentru capacitatea sa de a infrumuseta si intineri pielea datorita vitaminei C din compozitie. Se poate adauga in sapunuri, lotiuni, seruri sau exfoliante, contribuind astfel la curatarea si tonifierea pielii, reducerea celulitei si a petelor pigmentare. Totodata, poate preveni la aparitia acneei si a altor afectiuni cutanate.
In aromaterapie, uleiul esential de lamaie poate fi utilizat prin difuzarea in aer cu ajutorul unei lampi speciale, pentru a improspata aerul din locuinte, dar si pentru a imbunatati dispozitia si concentrarea.
Ca aspect, uleiul esential de lamaie are o nuanta galben pal spre verzui, avand o consistenta fluida si subtire. Aroma sa este citrica, proaspata, usor acrisoara. Acesta poate fi combinat cu uleiul esential de lavanda, portocale, patchouli, bergamota, menta, eucalipt, rozmarin sau tamaie pentru a imbunatati proprietatile sale si pentru a crea amestecuri personalizate in functie de nevoile fiecaruia.
Atunci cand este utilizat pentru masaje de relaxare sau pentru combaterea celulitei, uleiul esential de lamaie poate fi diluat in uleiuri de baza, cum ar fi uleiul de migdale dulci, ulei de macese, argan sau macadamia, pastrandu-si proprietatile intacte.
Se pastreaza in recipiente bine inchise, ferit de lumina si caldura.
Uleiul esential de lamaie are multiple proprietati si efecte terapeutice, printre care:
- Poate reduce simptomele de anxietate si depresie
- Are actiune antibacteriana si antifungica, fiind util in prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii, a racelilor si gripei
- Intareste sistemul imunitar
- Are efecte antiinflamatorii
- Sustine si faciliteaza digestia
- Poate fi util pentru curatarea locala a ranilor usoare si neutralizarea bacteriilor care pot creste pe piele
- Poate stimula concentrarea
- Uniformizeaza nuanta pielii si reduce petele pigmentare
- Poate stimula concentrarea si imbunatateste starea de spirit.
Top 5 utilizari ale uleiului esential de lamaie
La fel ca alte uleiuri esentiale din familia citricelor, uleiul esential de lamaie este in general sigur pentru utilizarea topica si aromaterapie, fiind sigur si pentru femeile insarcinate sau copiii cu varste de peste trei luni.
Avand in vedere ca are o varietate de utilizari si intrebuintari, poate fi folosit:
- Ca ingredient in produse cosmetice sau amestecuri de uleiuri, avand actiune tonifianta si purificatoare asupra pielii
- In difuzorul de aromaterapie pentru aroma proaspata si revigoranta pe care o emana
- In prepararea deserturilor pentru un plus de savoare
- Se dilueaza cu un ulei vegetal de baza si se aplica pe piele prin masaj pentru reducerea celulitei
- Poate fi folosit in produsele de curatnie naturale ale casei.
Asa cum am mentionat anterior pe parcursul articolului, uleiul esential de lamaie are proprietati antibacteriene, antiinflamatorii, tonice si revigorante, fiind recomandat pentru ameliorarea acneei, imbunatatirea starii de spirit si tratarea afectiunilor respiratorii. Aceste functii ii confera uleiului principalele beneficii si, prin urmare, este bine sa stim cum sa il folosim la nevoie.
- Este tonic digestiv si faciliteaza digestia
Uleiul esential de lamaie este bogat in antioxidanti care sustin digestia si previn aparitia tulburarilor digestive, cum ar fi constipatia, balonarea sau tranzitul intestinal lent.
Pentru uz intern, se dilueaza 3-4 picaturi in 250 ml de lichide sau mancaruri precum suc, ceaiuri medicinale sau salate, de 1-2 ori pe zi.
- Are proprietati antiinflamatorii si purificatoare asupra pielii
Uleiul esential de lamaie contine un nivel ridicat de vitamina C fiind recomandat pentru ameliorarea acneei, a herpesului sau negilor. Totodata, inhiba excesul de sebum si reduce bacteriile de pe suprafata pielii, avand actiune antibacteriana si antifungica.
Pentru uz extern, se dilueaza 4 picaturi de ulei esential in 10 ml de ulei vegetal si se aplica pe zonele cu probleme de maxim 2 ori pe zi.
3. Sustine sanatatea sistemului respirator
Datorita proprietatilor sale puternice de combatere a bacteriilor si virusurilor, uleiul esential de lamaie poate fi util in prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii, a racelilor si a gripei.
Adauga 2-3 picaturi de ulei esential de lamaie in ceaiul de plante dupa ce acesta s-a racit si bucura-te de proprietatile acestuia si de aroma sa revigoranta.
4. Curata si purifica aerul din locuinte
Aroma proaspata si revigoranta a uleiului esential de lamaie il face un parfum popular pentru improspatarea aerului din locuinte. Adauga cateva picaturi de ulei esential de lamaie intr-un difuzor de aromaterapie si vei obtine astfel un mediu ambient placut, neutralizand si mirosurile neplacute, cum ar fi cel de tigara, de fum sau ce mucegai.
5. Este dezinfectant natural pentru casa
Proprietatile antifungice si antibacteriene ale uleiului esential de lamaie il face un ingredient recomandat pentru solutii de curatare naturale pentru locuinta ta. Pentru a crea o solutie de curatare naturala, amesteca o cana de apa, o cana de otet si 20 de picaturi de ulei esential intr-un pulverizator si aplica solutia pe suprafetele din casa.
- https://www.healthline.com/health/lemon-essential-oil
- https://www.webmd.com/diet/lemon-oil-health-benefits
- https://www.doterra.com/US/en/blog/spotlight-lemon-oil
- https://www.healthline.com/health/skin/lemon-oil-for-skin